Utklipp i fra avisa I Tromsø Torsdag 22. november 2012:
Gransker-Samisk-kunst-Tromsø-2012
SAMISK KUNSTNER: Elle Sofe Henriksen er en av dem som skaper samisk samtidskunst, gjennom kortfilmer og dans.

Gransker samisk kunst

Samisk samtidskunst er for mange et ukjent landskap, det kan endres på to dager.

En forskningsgruppe ved kunstvitenskap på UiT holder på med et prosjekt om nettopp samisk samtidskunst. I den anledning vil det i dag og i morgen være konferanse rundt temaet på universitet, hvor foredragsholdere fra rundt om i Europa vil dele sin kunnskap rundt temaet.

– Det er veldig mye av den samiske samtidskunsten som er utrolig bra, derfor er det viktig å gjøre den til en del av norsk kunsthistorie, sier prosjektleder Svein Aamold.

Likestiller kunsten
Noe av det konferansen går ut på er  å innlemme den samiske kunsten i det generelle kunstbegrepet.

– Når det kommer til kunst, så er det viktig å likestille de forskjellige kunstnerne. Det skal være helt like vilkår for alle, uansett legning, kjønn og etnisk bakgrunn. Det er det temaet vi ønsker å etablere kunnskap rundt, om hvorvidt den samiske samtidskunst stilles på lik linje med all annen kunst i samme sjanger, sier Aamold.

Bruker sin egen kultur

En av dem som var med på å åpne konferansen i går på kunstforeningen var den samiske koreografen og videokunstneren, Elle Sofe Henriksen. Hun synes det er positivt når kunst og akademisk forskning slås sammen.

– Det er veldig mange gode samiske samtidskunstnere der ute, og det er mye mer som beveger seg enn den tradisjonelle kunsten som mange kjenner til. Henriksen selv lar gjeme sin egen kultur få plass i sitt kunstneriske uttrykk.

– Jeg må nok innrømme at det samiske er veldig tydelig i alt jeg gjør, kulturen min er jo en del av meg. Dersom man ønsker å se nærmere på samisk samtidskunst stilles det ut verker på galleri Small Projects i anledning konferansen.

Gransker-Samisk-kunst-Tromsø-2012-bilde2

AKADEMISK TILNÆRMING: Prosjektleder for forskningen rundt samisk samtidskunst, Svein Aamold, er professor i kunstvitenskap ved UiT.

Tekst: MARIANNE LEIN MOE, marianne@itromso.no, 950 51 940
Foto: TOM BENJAMINSEN, om@itromso.no, 90610122

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes